Tijdens mijn studie aan de Fontys Master Kunsteducatie deed ik onderzoek naar art-based learning (ABL). ABL is een methodiek die vooral in de beeldende kunsten gebruikt wordt. Het is een dialogische manier van leren, niet óver kunst, maar ván kunst. Het gaat uit van de gedachte dat kunstwerken veel te vertellen hebben, als je de tijd neemt om er naar te luisteren. Ze roepen allerlei gedachten, herinneringen, emoties en associaties op en die kwaliteit is in te zetten om tot nieuwe inzichten te komen. Kunstwerken stimuleren zo het creatieve denken. In een ABL-workshop vertrekken deelnemers vanuit een persoonlijke vraag en gaan vervolgens in dialoog met een kunstwerk.
ABL vertrekt meestal vanuit beeldende kunst. Ik onderzocht of en hoe deze methodiek te vertalen is naar een methode met muziek, die betekenisvol is voor studenten in het hoger muziekonderwijs. Daartoe deed ik eerst een theoretische verkenning. Vervolgens sprak ik met ABL-experts en musici/muziekdocenten. Samen met die musici componeerde ik muziek waarmee ik ABL-workshops met muziek verzorgde op verschillende opleidingen. Mijn onderzoek werd begeleid door de bedenker van art-based learning: dr. Jeroen Lutters, lector Art education as Critical Tactis ArtEZ University of the Arts.
Na aanleiding van het onderzoek stelde ik een boekje samen ter introductie tot art-based learning met muziek. Dat is hier online te bekijken. Daarnaast maakte ik een website waar dieper naar het onderzoek kan worden gekeken. Die is te vinden op ablmuziek.nl.
Mocht je meer willen weten of suggesties hebben, neem gerust contact op.